Gällande värmen i din lägenhet

Här kommer en enkel checklista som man själv kan använda för att tillse maximal utdelning av värmesystemet:
Jag har…
• inga möbler eller långa gardiner framför mina element
• aldrig fönster på glänt (vädrar med tvärdrag istället när det behövs)
• inga trasiga tätningslister
• öppna vädringsluckor och ventiler (kan stängas tillfälligt om det blåser mycket)
• alltid för rullgardiner eller persienner på natten om det är kallt ute

Några vanliga frågor:

 1. Vilken temperatur ska man ha i lägenheten?
  Simrishamns Bostäder AB strävar efter att du som hyresgäst ska ha en inomhustemperatur på ca 20 grader. Under vår och höst, när vädret är instabilt och hastigt slår om, kan det bli en något ojämn temperatur inomhus.  Värmesystemet styrs av både vilken temperatur det är ute samt inne. När det är stora temperaturskillnader på dygnet blir det en viss tröghet för värmesystemet att anpassa temperaturen i lägenheten. Även blåsten har påverkan på ditt inomhusklimat.
 2. När startar värmen i ditt hus?
  Värmen är alltid igång. Den styrs av givare både inomhus och utomhus samt hur dina termostater är inställda.
 3. Jag har ojämn värme på elementen, ska det vara så?
  Om elementet endast är varmt i nederkant eller om det hörs ett porlande ljud kan det behöva luftas, det hjälper vi dig med! Om elementet är varmt upptill fungerar allt som det ska.
 4. Mitt element är kallt. Varför?
  På varje element sitter en termostat som känner av inomhustemperaturen. Är termostaten vriden till maxläget strävar den efter att hålla en inomhustemperatur på 20 grader. När denna temperatur har nåtts stängs flödet till elementet av och den kallnar till samma temperatur som rumstemperaturen. (Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt även när det är minusgrader ute). När temperaturen i rummet sjunker till under 20 grader öppnar termostaten på nytt och varmt vatten flödar åter genom elementet. På så sätt håller man en jämn och behaglig inomhustemperatur.

  Termostaten känner av den omgivande temperaturen. Är den blockerad av exempelvis en soffa eller av tjocka gardiner kan resultatet bli att luften runt elementet är varmare än rumstemperaturen. Termostaten stänger då av flödet även om temperaturen längre in i rummet är lägre. Det är alltså viktigt att tänka igenom möbleringen för att få en så bra spridning av värmen som möjligt, samt för att undvika att termostaten stänger av värmetillförseln ”för tidigt”.

  Ibland kan termostatventilen fastna i stängt läge. Detta inträffar oftast efter längre varma perioder då elementen inte har använts på ett tag. Du kan då prova att vrida termostatvredet fram och tillbaka ett tiotal gånger och sedan vrida termostaten till maxläget.

  Om du har provat ovanstående men ändå upplever att det är kallt i lägenheten vill vi att du mäter din inomhustemperatur. Placera en termometer mitt i rummet, drygt en meter ovan golvet. Läs av temperaturen efter ca 15 minuter. Är temperaturen under  19 grader är du välkommen att kontakta oss så kommer vi ut och gör en kontroll av elementen i din lägenhet.