Det finns nog lika många anledningar att flytta till Österlen som människor som bor där. Men en del anledningar tycks ändå återkomma. Som närheten till havet, stränderna och naturen. Det lugnare tempot. En längtan efter en enklare och mer hållbar livsstil. Gemenskapen. Kulturen, konsten och det lokala hantverket. Och så förstås all den goda, närodlade maten.

Österlen har ett livskraftigt näringsliv året om och bubblar av smittsam entreprenörsanda

Österlen är ett populärt resmål. Simrishamns kommun har närmare en miljon besökare per år och cirka 5 procent av Skånes kommersiella gästnätter. Turistnäringen sysselsätter cirka 830 personer och omsätter mer än 1 miljard kronor per år.

I Simrishamn finns Sveriges största fiskehamn, om man ser till värdet av den landade fisken. Fiskindustrin är stor och det finns flera fryshus i hamnkvarteren. Det finns också en stor jordbrukssektor inom kommunen, med betydande produktion i landbruket och i kringverksamheter såsom livsmedelstillverkning, utsäde och allmän service till lantbruket. Sveriges största äppelproducenter finns på Österlen, med Äppelriket och Kiviks Musteri som de största arbetsgivarna.

Den största privata arbetsgivaren i Simrishamn är Plasman AB, som med 325 anställda (år 2022) tillverkar bland annat plastdetaljer till fordonsindustrin. Sjukhuset i Simrishamn, som drivs av Capio Geriatrik AB, har cirka 150 anställda.

Skandinaviens största vinfabrik, Nordic Sea Winery, ligger också i Simrishamn och sysselsätter cirka 100 årsanställda. Det familjeägda möbelföretaget Gärsnäs AB, i byn med samma namn, har cirka 40 anställda (år 2022). Förutom fabriken finns även ett showroom i Stockholm.

Det är enkelt att ta sig från Österlen till resten av världen. Och tvärtom.

Simrishamnbostäder tåg

Tåg

Pågatågen, Skånetrafikens lokaltåg, tar dig till Malmö från Simrishamn på ungefär en och en halv timme. Det går cirka 20 avgångar per dygn och på vägen passeras ett antal byar samt Tomelilla och Ystad. Från Malmö fortsätter du enkelt både till Köpenhamn eller vidare norrut i Skåne, mot exempelvis Lund, Helsingborg, Landskrona eller Hässleholm.

Simrishamnsbostäder buss

Buss

Med Skåneexpressen tar det ungefär en och en halv timme från Simrishamn till Kristianstad eller Lund. Bussarna är bekväma och vissa är utrustade med wifi. Det finns också bra kommunikationer med regionbussar mellan byarna i kommunen.

simrishamnsbostäder flyg

Flyg

Det finns tre flygplatser i närheten: Kristianstad-Österlen Airport, Malmö Airport och Copenhagen Airport. Copenhagen Airport nås enklast med tåg, de andra når du med buss eller bil.