Vad gäller om faran är framme?

Om det börjar brinna

Skulle du upptäcka en brand måste du direkt ringa 112. Se därefter till att säkra dig själv.

Brinner det i din egen lägenhet, se till att du utrymmer lägenheten och stänger dörren efter dig. Om dörren är stängd kommer inte den giftiga röken sprida sig lika snabbt ut i trapphuset.

Skulle trapphuset redan vara rökfyllt är det viktigare att du stannar i din lägenhet och väntar på räddningstjänsten. Lägenheten fungerar som en brandcell och kan hålla ute den giftiga röken en tid.

OBS! Använd aldrig hissar för utrymningsväg.

Brandvarnare

Simrishamnsbostäder ansvarar för att din bostad har brandvarnare. Däremot ansvarar du som hyresgäst att kontinuerligt testa så att de fungerar. Detta är ett viktigt arbete eftersom den kan rädda ditt och andras liv om det skulle börja brinna.

Om brandvarnaren inte skulle fungera, gör en felanmälan så ser vi till att byta batterier eller byter ut den. Känner du att du vill ha fler brandvarnare i din bostad ansvarar du själv för inköp och underhåll av dessa.

Farliga utsläpp

Som hyresgäst ska du se till så att fönsterna i din lägenhet är helt stängda. Stanna i lägenheten. Ventilationssystemet stängs av centralt av Simrishamnsbostäder.

Elavbrott

Vid längre elavbrott kopplar vi på ett elverk för belysning i trapphuset. Entrédörren går alltid att öppna manuellt från båda håll (vred på insidan och lägenhetsnyckeln från utsidan).

Laddning av Elbil och t.ex. cykelbatterier och andra liknande batterier

 

Ladda Elbil:

Det är förbjudet att ladda elbilar i vanliga 220v/230v uttag!!!

Att ladda en elbil i vanligt uttag medför en säkerhetsrisk/brandrisk då uttaget inte är anpassat för den belastningen det innebär att ladda en elbil. (Elsäkerhetsverket)

När du laddar cykelbatterier och andra liknande batterier:

  • Använd enbart hela och CE-märkta produkter. Byt aldrig ut originaldelarna/laddarna på egen hand. Och följ tillverkarens instruktioner.
  • Ha batteriet under uppsikt. Det betyder inte att du måste sitta och titta på det, men håll dig helst hemma och framför allt: ladda aldrig på natten.
  • Ladda inte batteriet i hallen eller närheten av ytterdörren. Risken finns att du inte kan ta dig ut om det börjar brinna. Det kan gå fort och ta fyr rejält.
  • Ladda gärna på ett hårt och platt underlag och ha inga lättantändliga material i närheten.
  • Om du har möjlighet: Ladda utanför lägenheten. Till exempel på en inglasad balkong.
  • Bor du i ett gammalt hus med ett väldigt omodernt elsystem? Då ska du vara extra försiktig och kanske helst inte ladda hemma alls.
  • Kontrollera att din brandvarnare fungerar och ha brandfilt hemma. Brandfilten stoppar inte bränder i stora cykelbatterier men dämpar rökgaserna och gör det lättare för dig att ta dig ut.

Om det börjar brinna:

  • Det kan gå fort när det börjar brinna i ett cykelbatteri. Mycket fort. Har du tillgång till brandfilt – släng det över batteriet för att skydda mot skadliga rökgaser.
  • Var försiktig. Brandrök innehåller farliga ämnen och ett par andetag kan göra dig medvetslös.
  • Ta dig ut från lägenheten. Stäng dörren efter dig för att hindra branden från att spridas vidare i trapphuset.
  • Varna grannarna!
  • När du har tagit dig ut från huset: Ring räddningstjänsten och möt dem utanför huset.

Källa: Bland annat MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och Brandskyddsföreningen.